Het OVC kleurt paars

08-12-2023

Paarse Vrijdag is een dag die symbool staat voor gelijkheid en steun aan iedereen, met bijzondere aandacht voor de LGBTQ+ gemeenschap. Deze dag, die op veel scholen in Nederland wordt gevierd, heeft als doel het bevorderen van inclusiviteit en het erkennen van diversiteit in alle vormen. Het Oostvaarders College (OVC) heeft dit jaar bijzondere activiteiten gepland, mede georganiseerd door de Gender & Sexuality Alliance (GSA) van de school. Do Colenbrander, een actief lid van de GSA, vertelt vol enthousiasme over de dag en de betekenis ervan.

Op het OVC blijft Paarse Vrijdag niet onopgemerkt. De GSA heeft twee stands in de aula opgezet. De eerste, een paarse stand, biedt armbandjes, buttons, nagellak en plaktatoeages aan. Deze items zijn niet alleen leuke accessoires, maar dienen ook als symbolen van solidariteit en steun voor de LGBTQ+ gemeenschap.

De tweede stand, genaamd 'Let's Talk', is een plek waar leerlingen vragen kunnen stellen over de GSA, LHBTQ+-kwesties en gerelateerde onderwerpen. "Het is belangrijk dat er een plek is waar leerlingen met hun vragen terecht kunnen," zegt Do. "Er lopen veel kinderen rond met vragen en onzekerheden. Door deze gesprekken kunnen we elkaar ondersteunen en helpen."

Een bijzondere toevoeging aan de dag is de aanwezigheid van Static, een gezelschap bekend om zijn vermogen om een goede sfeer te creëren en steun te bieden. Zij geven onder andere lessen over discriminatie en LHBTQ+-thema's, die essentieel zijn voor het bevorderen van begrip en acceptatie.

Do's trots op de school en de GSA is duidelijk. "Ik ben heel trots dat er op onze school zoveel aandacht aan wordt besteedt".

Paarse Vrijdag op het OVC is meer dan alleen een dag van paarse accessoires. Het is een dag van onderwijs, bewustwording, en vooral, van steun. De activiteiten georganiseerd door de GSA bieden een belangrijk platform voor discussie, leren en het vieren van diversiteit binnen de school.