Taalcentrum en Echnaton starten eerste lessen VO-leerlingen Oekraïne

13-05-2022

De schoolpassen doen het en laptops zijn beschikbaar. Na veel werk achter de schermen zijn deze week de eerste 23 Oekraïense VO-leerlingen op het Echnaton aan de slag gegaan. Het Taalcentrum Almere heeft gekozen voor een model waarin de leerlingen 1/3 van de tijd Nederlands krijgen aangeboden, 1/3 Oekraïens onderwijs en 1/3 (onderwijskundige) activiteiten.

De organisatie ligt bij het Taalcentrum, maar de uitvoering kan niet zonder samenwerking met andere partijen, zegt Theo Klein Koerkamp, directeur van het Taalcentrum. "Het Echnaton heeft twee lokalen ter beschikking gesteld. Daarnaast stellen ze leerkrachten beschikbaar voor het onderdeel (onderwijskundige) activiteiten; gym, muziek, Doen & Ondernemen. Bedoeld om actief en betekenisvol te leren, samen leuke dingen te doen en bezig te zijn met onze taal, zoals kooklessen, voetballen, een muziekinstrument bespelen, een insectenhotel bouwen of het programmeren van een robotbol.” Ook wordt samengewerkt met andere partijen zoals Playing for Success Almere.

Voorlopig zijn er 23 leerlingen begonnen, maar dit aantal zal spoedig toenemen. Echnaton kan de maximale capaciteit uitbreiden tot 36 leerlingen. “We doen wat we kunnen, de lessen zijn voornamelijk in het Nederlands en Engels en waar mogelijk volgen de leerlingen (online) lessen in het Oekraïens", vertelt Marlies Haukes, afdelingsleider vmbo basis en kader onderbouw .

Mochten er meer VO-leerlingen uit Oekraïne komen dan zal de samenwerking worden uitgebreid met andere scholen binnen Almere.

Het uiteindelijke doel van het Taalcentrum blijft hetzelfde; nieuwkomers voorbereiden op het Nederlandse vervolgonderwijs en het leven in Nederland.